Pathogenen Tester

Ons team staat klaar om nieuwe producten ontwikkelen die voldoen aan al uw wensen.

De robots van BE Systems kunnen de analyse ter plekke uitvoeren tijdens de verpakkingsuren van uw bedrijf. De resultaten uit het onderzoek zijn essentieel om uw verpakkingssector te ondersteunen in het bevorderen van de voedselveiligheidscultuur.

Forse groei van koel-verse maaltijden

35,4% van de Nederlanders geeft aan de afgelopen 2 jaar meer koel-verse maaltijden te hebben gegeten dan de jaren daarvoor. Daarbij geeft maar liefst 82,6% aan het ook belangrijk te vinden dat de ‘kant-en-klaar’ maaltijden die zij eten bereid zijn met verse ingrediënten.

 

Voedselveiligheid

De consument heeft volledig vertrouwen in de keten voor het waarborgen van de voedselveiligheid van producten. Het waarborgen wordt voornamelijk bereikt door middel van preventie, door het toepassen van goede hygiënepraktijken en op HACCP gebaseerde procedures. Dit is een aanpak die in Europa breed wordt toegepast. 

Echter zijn incidenten nooit volledig uit te sluiten en kunnen veel mensen ziek worden. Op jaarbasis lopen, volgens cijfers van het RIVM, ruim 600.000 mensen een voedselvergiftiging op in Nederland. Van dit aantal schrijft het RIVM ruwweg 6% toe aan groenten, fruit of vruchtsap als besmettingsbron (RIVM.nl); het gaat om microbiologische risico’s van verse en onbewerkte groenten en fruit. De EHEC crisis in Noord-Duitsland in 2011 heeft laten zien dat de impact enorm kan zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor voorverpakte vleeswaren, zoals onlangs (oktober 2019) weer in het nieuws was; vanwege een mogelijke besmetting met de listeria bacterie hebben verschillende supermarkten en groothandelaren hun vleeswaren terug moeten roepen (bijvoorbeeld kipfilet, grillworst of bacon).

 

Listeria Monocytogenes

Het zoeken naar de bron is lastig indien deze bron tijdelijk en kortstondig besmetting van producten veroorzaakt en verse producten vaak niet meer beschikbaar zijn. Juist de lage prevalentie van humane pathogenen (ziekteverwekkers) in groenten en fruit en verschillende contaminatieroutes vraagt om continue alertheid. Het besef is er dat macrobiologische besmettingen vaak incidenten zijn waarbij er vaak sprake is van puntbesmetting (zeer lokale of geïsoleerde besmetting).

Op gezette tijden is het nemen van monsters van verse en onbewerkte groenten en fruit en het uitvoeren van analyses op de aanwezigheid van bepaalde humane pathogenen noodzakelijk, zodat er inzicht verkregen wordt in de prevalentie van deze humane pathogenen. De analyse is werk van uren tot dagen.

 

Analyse Methode

De ontwikkeling van de detectie methode komt voort uit de huidige kennis in biosensoren. Een mooie uitdaging voor BE Systems, want de biosensoren zullen typen pathogenen moeten kunnen onderscheiden en simultaan detecteren van endotoxinen en serotypes uit dezelfde bacteriestam, zoals bijvoorbeeld de detectie van Salmonella type B en D met een concentratie van E. coli O157 en E. coli DH5 Alpha.

De detectie methode zal moeten voldoen aan criteria zoals

  • Realtime
  • Accuraat
  • Disposable biosensor op de verpakking
  • Vaste biosensoren op de robot
  • Lage productiekosten van disposable biosensoren
  • Detectiesensor op geselecteerde pathogenen/endotoxinen gericht op het land van herkomst

Lage productiekosten maakt het mogelijk de disposable biosensoren te plaatsen op vele plekken van de productielijnen.

 

Translate »